Wednesday, December 5, 2007

استقبال تهران از گزارش سازمان های اطلاعاتی آمریکاو واکنشهای دیگر طرفهای درگیر



يک مقام ارشد اطلاعاتی آمريکا، روز دوشنبه، سوم دسامبر، اعلام کرد که ايران برنامه توسعه سلاح هسته ايش را در پاييز سال ۲۰۰۳ متوقف کرده ولی به غنی سازی ادامه داده است.

اين مقام آمريکايی که نامش فاش نشد، به خبرگزاری آسوشيتدپرس گفت: «دولت ايران برنامه توسعه سلاح هسته ای خود را تحت فشار بين المللی متوقف کرده است ولی اين احتمال نیز وجود دارد که اين کشور قادر به ساختن بمب اتمی بين سال های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۵ شود.»

سازمان های اطلاعاتی و جاسوسی آمريکايی، پيشتر، ايران را مصمم به ساختن سلاح هسته ای اعلام کرده بودند.

اين مقام آمريکايی افزود که اين امر نشان می دهد که فشارهای ديپلماتيک می تواند کارساز بوده و موفق شده تا جاه طلبی های هسته ای ايران را محدود کند.

بخشی از گزارش «برآورد اطلاعات ملی» (NIE) درباره ايران، که بر اساس رشته گزارش های ۱۶ سازمان اطلاعاتی آمريکا تدوين شده، و روز دوشنبه منتشر شده، نشان می دهد که تهران کمتر از گذشته مصمم است تا بمب اتمی بسازد.

يکی ديگر از مقامات آمريکايی به آسوشيتدپرس گفت: «اين خبر خوبی است که سياست آمريکا و عملکرد هماهنگ با کشورهای ديگر در مورد ايران تا حدودی موفق بوده است.»

وی افزود: « اين خبر خوب موجب نمی شود که ما از فعاليت دست برداريم. ما بايد به فشارهای خود ادامه دهيم.»

شورای امنيت سازمان ملل تاکنون دو قطعنامه تحريمی عليه ايران صادر کرده است و از اين کشور خواسته تا غنی سازی اورانيوم را متوقف کند. ايران از اين دو قطعنامه سر پيچی کرده و به غنی سازی ادامه می دهد.

چين در تحريم ايران شرکت می کند

در همین حال، نیکلاس برنز، معاون وزير امور خارجه آمريکا روز دوشنبه گفت که در سومين دور تحريم عليه جمهوری اسلامی ايران از سوی سازمان ملل، چين هم همکاری خواهد کرد.

گفت وگو های پاريس روز شنبه هفته جاری با حضور نمايندگان کشورهای آمريکا، چين، فرانسه و بريتانيا به عنوان اعضای دائم شورای امنيت و آلمان برای اعمال تحريم های جديد عيله برنامه هسته ای جمهوری اسلامی برگزار شد.

چين که از حق وتو در شورای امنيت سازمان ملل متحد برخوردار است، پيشتر اعلام کرده بود که در دور تازه تحريم ها عليه جمهوری اسلامی ايران شرکت نخواهد کرد.

نيکلاس برنز که رياست گفت و گوهای مهم پشت درهای بسته در پاريس را به عهده داشت، گفت:«من خوشحالم که توانستيم در تبادل نظر با دولت چين پيشرفت کنيم.»

نيکلاس برنز گفت که برای نتيجه بخش بودن تحريم، همکاری دولت روسيه نيز ضروری است و افزود: «حالا اگر بتوانيم روسيه را هم با خود همراه کنيم، سومين تحريم هم تصويب خواهد شد و و اين به راستی خبر خوشحال کننده ای است.»

آمريکا و غرب ايران را متهم می کنند که قصد ساختن بمب اتمی را دارند ولی تهران همواره اين اتهامات را رد کرده و هدف برنامه خود را توليد برق می داند

انتشار گزارش سازمان های اطلاعاتی آمريکا مبنی بر اينکه ايران «برنامه ساخت سلاح هسته ای» خود را در سال ۲۰۰۳ ميلادی متوقف کرده، با استقبال تهران و واکنش منفی تل آويو رو به رو شد.

همزمان آمريکا و متحدانش با استناد به اين گزارش می گويند که کماکان بايد فشار با هدف «مهار برنامه هسته ای» ايران افزايش يابد.

آخرين گزارش سازمان ملی برآوردهای امنيتی آمريکا – National Intelligence Estimate – حاکی است که جمهوری اسلامی ايران تا سال ۲۰۰۳ ميلادی در تلاش بوده تا سلاح هسته ای توليد کند، اما اين تلاش در همان سال متوقف شده است.

اين سازمان گزارش خود را بر اساس رشته اطلاعاتی که از ۱۶ سازمان امنيتی آمريکا جمع آوری کرده، تنظيم کرده است و در گزارش دو سال پيش خود تاکيد کرده بود که ايران به دنبال ساخت سلاح هسته ای است.

استقبال ايران

ايران روز سه شنبه ضمن استقبال از گزارش اخير، اعلام کرد که اين گزارش را سندی مبنی بر صلح آميز بودن برنامه هسته ای خود می داند.

منوچهر متکی، وزير امور خارجه ايران به راديوی دولتی جمهوری اسلامی گفت: «طبيعتا ما از اينکه کشورهايی که در گذشته پرسش ها و ابهاماتی در اين پرونده داشته اند و اکنون نگاه خود را به شکلی واقع بينانه تصحيح می کنند، استقبال می کنيم.»

آقای متکی افزود: «صلح آميز بودن فعاليت های هسته ای ايران در حال شفاف شدن برای جهانيان است.»

اين گزارش در رسانه های داخلی نيز بازتابی گسترده داشته و خبرگزاری جمهوری اسلامی ايران، ايرنا، آن را «اعتراف سازمان های اطلاعاتی آمريکا مبنی بر صلح آميز بوده فعاليت های هسته ای ايران» توصيف کرده است.

اين خبرگزاری همچنين مدعی است که گزارش اخير، يک گزارش «محرمانه» بوده و اطلاعاتی از آن به بيرون «درز کرده است.»

علاء الدين بروجردی، رييس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری ايرنا گفت که اين گزارش، اظهارات مقام های ايرانی را مبنی بر صلح آميز بودن برنامه هسته ای تهران، تاييد کرده است.

«ادامه يافتن فشارها»

استقبال ايران از اين گزارش در حالی است که در همين گزارش تاکيد شده که اگر ايران به غنی سازی اورانيوم ادامه دهد می تواند در فاصله سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵، سلاح هسته ای توليد کند.

آمريکا و متحدان اروپايی اش می گويند که بر مبنای اين گزارش، فشارها بر تهران تا کنون موثر بوده و به همين دليل، اين فشارها بايد ادامه يابند تا از دستيابی ايران به سلاح هسته ای جلوگيری شود.

فرانک والتر- اشتاين ماير، وزير امور خارجه آلمان در بيانيه اعلام کرد که اين گزارش، تاييد کرد که سياست «تشويق وفشار» جامهه بين المللی تا کنون به نتيجه رسيده است.

يکی از سخنگويان وزارت امور خارجه بريتانيا نيز به خبرگزاری فرانسه گفت که اين گزارش، تاييدی است بر اين نکته که فعاليت های جامعه بين المللی برای متوقف کردن برنامه ساخت سلاح هسته ای، اقداماتی درست بوده اند.

وی افزود که اين گزارش نشان می دهد که جامعه بين المللی برای متوقف ساختن برنامه غنی سازی اورانيوم در ايران، «بايد فشارها را افزايش دهد.»

اين مقام وزارت امور خارجه بريتانيا گفت که جزئيات گزارش تازه سازمان های جاسوسی آمريکايی، در روزهای آينده در جلسات تحليل گران بريتانيايی و آمريکايی بررسی خواهند شد.

همزمان چين به عنوان يکی از اعضای دايمی شورای امنيت که تاکنون با صدور سومين قطعنامه تحريم ايران مخالفت کرده بود، اعلام کرد که گزارش اخير، تاثيری بر موضع اين کشور نداشته است.

قين گنگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چين، ساعاتی پيش از مذاکره وزرای امور خارجه چين و آمريکا درباره برنامه هسته ايران، گفت که اين کشور از حل مناقشه هسته ای ايران از مسير ديپلماتيک حمايت می کند و خواهان خاورميانه ای «آرام، باثبات و در صلح» است.

وی اقدامات شورای امنيت را در اين زمينه، «اقداماتی صلح آميز برای يافتن راه حلی صلح آميز» توصيف کرد.

واکنش منفی اسراييل

اهود باراک، وزير دفاع اسراييل، روز سه شنبه در واکنش به اين گزارش گفت که سازمان اطلاعاتی اين کشور، همچنان معتقد است که ايران به دنبال ساخت سلاح هسته ای است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این مقام اسراییلی ضمن زير سئوال بردن نتايج گزارش سازمان های اطلاعاتی آمريکا گفت: «اين موضوع که ايران برای مدتی در سال ۲۰۰۳ برنامه ساخت سلاح هسته ای خود را متوقف کرده، ظاهرا درست است. اما از نظر ما، از آن به بعد هم ظاهرا برنامه ادامه يافته است

واکنش اروپا و چين

سخنگوی گوردون براون، نخست وزير بريتانيا روز سه شنبه گفت که برنامه هسته ای ايران، کماکان يک «تهديد امنيتی جدی» است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، مايکل الم، با اشاره نتايج گزارش سازمان ملی برآوردهای امنيتی آمريکا گفت: «ما نيازمند ارزيابی جزئيات اين گزارش هستيم. اما در کل، معتقديم که اين گزارش حقانيت ما را از اينکه نگران دستيابی ايران به سلاح هسته ای بوديم، ثابت می کند.»

وی افزود: «اين گزارش همچنين نشان می دهد که برنامه تحريم ها و فشارهای بين المللی تاثيراتی داشته اند. همچنين نشان می دهد که آنها قصد [ساخت سلاح هسته ای] را داشته اند و خطر دستيابی ايران به سلاح هسته ای، همچنان به عنوان يک مساله جدی پا برجا است.»

فرانسه نيز روز سه شنبه از قدرت های جهان خواست تا «فشار بر ايران را حفظ کنند» و تاکيد کرد که گزارش اطلاعاتی تازه، موضع اين کشور را در قبال برنامه هسته ای ايران، تغيير نمی دهد.

پاسکال آندريانی، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه در جمع خبرنگاران گفت: «اين طور به نظر می رسد که ايران وظايف بين المللی خود را تمام و کمال اجرا نمی کند.»

همچنين فرانک والتر- اشتاين ماير، وزير امور خارجه آلمان در بيانيه ای اعلام کرد که اين گزارش، تاييد کرد که سياست «تشويق و فشار» جامعه بين المللی تاکنون به نتيجه رسيده است.

همزمان چين به عنوان يکی از اعضای دايمی شورای امنيت که تاکنون با صدور سومين قطعنامه تحريم ايران مخالفت کرده بود، اعلام کرد که گزارش اخير، تاثيری بر موضع اين کشور نداشته است.

قين گنگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چين، ساعاتی پيش از مذاکره وزرای امور خارجه چين و آمريکا درباره برنامه هسته ايران، گفت که اين کشور از حل مناقشه هسته ای ايران از مسير ديپلماتيک حمايت می کند و خواهان خاورميانه ای «آرام، باثبات و در صلح» است.

وی اقدامات شورای امنيت را در اين زمينه، «اقداماتی صلح آميز برای يافتن راه حلی صلح آميز» توصيف کرد.


وی با بيان اينکه اسراييل با گزارش هايی از اين دست از سوی آمريکا، «کاملا آشنايی» دارد، افزود: «اختلاف نظر هايی درباره تحقيقات مختلف و سازمان های مختلف در سراسر جهان در اين زمينه وجود دارد. تنها زمان نشان خواهد داد که حق با چه کسی بوده است.»

اهود باراک، رهبر حزب کارگر اسراييل است که زمانی فرماندهی ارتش و نخست وزيری اين کشور را نيز به عهده داشته است.

اسراييل از جمله کشورهايی است که از افزايش تحريم ايران در چارچوب قطعنامه های شورای امنيت، شديدا استقبال می کند و تل آويو می گويد که ترجيح می دهد، مناقشه بر سر برنامه هسته ای ايران، از راه مسالمت آميز ديپلماتيک حل و فصل شود با سپاس از اینکه برای مطالعه به این تارنما آمدید و نظر هم برایم بفرستید حسین رستمی


No comments: